Legális repülés, pilóta és drón regisztráció, eseti légtér igénylés Magyarországon

Forrásmegjelölés: https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol

2021.01.01-én hatályba lépett és azóta több rendelettel kiegészített jogszabály szerint az állapot a következő :

 1. A 120 gramm súly alatti – képrögzítő eszközzel fel nem szerelt pilóta nélküli repülő eszközök esetében, melyek max. 100 méterre képesek eltávolodni a pilótától – játéknak minősülnek, szabadon reptethetők bárhol.
 2. Amennyiben 120 gramm súly fölötti az eszközünk, valamint képrögzítő eszköz is van a fedélzetén és 100 méternél távolabb is képes eltávolodni a pilótától (vagyis nem minősül játéknak) arra már szükséges engedély és regisztráció. Ezek részletei lentebb olvashatók!

Általános szabályok:

 • A pilóta nélküli repülő eszköz (drón, modellhelikopter, modellrepülő is!) az Európai Úniós légtérben történő használatához szükséges egy pilóta vizsga teljesítése. Más EU-s országban teljesített vizsga is elfogadott Magyarországon! Egy-egy vizsga szint (kategória) letétele egy adott tömegű és repülési képességű UAS reptetésére jogosít!
 • UAS (drón) kategóriák:OPEN (Nyílt): A hobbi drónosok és ipari felhasználók egy része ebbe a kategóriába tartozik.- legfeljebb 120 méterre emelkedhet a földfelszíntől.
  – távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt. (VLOS)Semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és külső személyeket sem lehet megközelíteni, kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás nem megengedett (No Drone Zone légterek). A kategórián belül A1, A2, A3 alkategóriát különböztetünk meg attól függően, hogy milyen osztályú a drón –ezt a későbbiekben a gyártóknak kell jelölni a drónon: C0, C1, C2 vagy C3 -, illetve milyen közel működtetjük a külső személyekhez.SPECIÁLIS: Ha 25 kg-nál nagyobb drónnal rendelkezünk vagy például több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.
 • A pilótának összes repülő eszközét (sorozatszámmal) és saját magát (ha már megvan a felelősség biztosítás)  az illetékes hatóságnál (ITM) regisztrálnia kell!
 • A regisztrációhoz szükséges nyomtatványok letölthetők innen!
 • A nyomtatványokat elektronikusan célszerű kitölteni, PDF-be kinyomtatni, majd az ügyfélkapu “ÁVDH hitelesítés” szolgáltatásával digitálisan aláírni.
 • A nyomtatványokat (aláírt PDF) legegyszerűbben e-papír formában szükséges beküldeni az ITM számára. Az ügyfélkapun az e-papír szolgáltatás elindítása után a Témacsoportnál a ,,Légijárművekkel kapcsolatos hatósági eljárások” lehetőséget, az Ügytípusnál pedig a ,,Pilóta nélküli polgári légijárművekkel történő tevékenység bejelentése” lehetőséget válasszuk. A címzett az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
 • Regisztrációs díjak (2021.03.08-tól):
  – Drón és üzembentartó nyilvántartásba vétele: 2.000 Ft
  – A drón vagy az üzembentartó adataiban bekövetkező változások bejelentése: 2.000 Ft
  – Törlés a nyilvántartásból: 1.000 Ft
  – Igazolás kiállítása nyilvántartásba vételről: 4.090 Ft.
 • A pilótának rendelkeznie kell érvényes felelősség biztosítással az összes 250 gramm fölötti tömegő repülő eszközére! pl. Groupama magánszemélynek évente ~15e Ft.
 • Egyes biztosítók több drón együttes biztosítása esetén flottakedvezményt adnak. A Groupama 30% kedvezményt ad DOE tagok számára!
 • A pilótának rendelkeznie kell a mobil eszközére telepített, a saját nevére regisztrált, a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett Mydronespace applikációval.  Az applikációt egy személyes okmány feltöltése és saját telefonszám megerősítése után lehet használni a későbbiekben, kizárólag légtér használat jelzésére, amennyiben arra jogosultak vagyunk!
 • A Mydronespace applikációban a pilótának regisztrálnia kell a jövőben használni kívánt repülő eszközeit, azok gyártójának, azonosító számának és egyéb adatainak megadásával a későbbi azonosíthatóság végett.
 • A Mydronespace arra hivatott, hogy szükség esetén jelezze a repülést végző pilótának ha bármi ok miatt félbe kell szakítania a repülést és azonnal le kell szállnia. pl. mentőhelikopter áthaladása, vagy az ha adott területre eseti légteret aktíváltak!
 • Fontos megjegyezni, hogy nem elég csak az applikáció telepítése és használata a repülés megkezdése előtt, még további feltételeknek is meg kell felelni:

Lakott területen kívül tervezett repülés esetén:

 • Amennyiben az adott helyen és időben kért repülésre az applikáció engedélyt ad a pilótának a repülés a szabályok betartásával elvégezhető, betartva a maximum 120 méter repülési magasságot!
 • Természetesen a fentebb írott általános feltételeknek mindegyikének is teljesülnie kell:  elvégzett pilóta képzés+vizsga, drón regisztráció, felelősség biztosítás, pilóta regisztráció!
 • A repülés során szigorúan tilos személyekről, azok lakásáról, ingatlanjáról felvételt készíteni a hozzájárulásuk nélkül! Ha jogsértés valósul meg, az alap esetben
 • szabálysértés, minősített esetben (illegális megfigyelés) bűncselekmény a hatályos jogszabály szerint.

Lakott területen belül tervezett repülés esetén:

 • A magyar hatályos jogszabályok szerint a pilóta nélküli légi jármű üzemeltetőjének a tervezett felszállás előtt a korábbiakban említett Mydronespace applikációval (mobil internet kapcsolat szükséges) jeleznie kell a felszállás időpontját és meg kell adnia a repülésre használt eszköz paramétereit.
 • Amennyiben az adott helyen és időben kért repülésre az applikáció engedélyt ad a pilótának a repülés a szabályok betartásával elvégezhető.
 • Ezen felül hasonlóan a 2021 előtti szabályozáshoz, eseti légteret is kell igényelni előre, nem elég csak a Mydronespace használata!
 • A magyar hatályos jogszabályok szerint a pilóta nélküli légi jármű üzemeltetőjének (multikopter azaz drón, modell helikopter, modell repülő) a tervezett felszállás előtt a korábbiakban minimum 30 nappal eseti légtért engedélyt kell kérni, megadva a kért helyszínt, időtartamot (max 7 nap) és a repülési magasságot.
 • Az eseti légtér igénylés a HM ÁLF (Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály) részére:
  • postai úton vagy emailben ([email protected]) küldött levélben,
  • vagy  ÁNYK-val kitöltött nyomtatvánnyal majd ügyfélkapus/cégkapus bejelentkezés után kell feltölteni az illetékes hatóságoknak elbírálásra.
 • A nyomtatvány feltöltésekor (az igényléskor) illetéket nem kell fizetni, viszont 9.000 Ft igazgatási szolgáltatási díj fizetendő az ITM részére!
 • A légtérigénylőnek a kérelem benyújtásakor nyilatkoznia kell a művelet céljáról, illetve arról, hogy ismeri a magánélet védelmére vonatkozó szabályokat.
 • Az illetékes hatóságnak 30 napja van elbírálni a beérkezett kérelmeket, amennyiben kiemelt kockázatú helyszínek közelébe tervezik a repülést akkor plusz dokumentumok (biztonsági elemzés, légiforgalmi szolgátatói vélemény),  repülőtér üzemeltetőjének írásos hozzájárulását is kérhetik amennyiben a tervezett repülés CTR vagy TIZ repülőtér légterét érinti. (Ez utóbbiak elvégeztetéséhez javasoljuk a www.legter.hu weboldalt.)
 • Az eseti légterek igénylésére és hozzá kapcsolódó dokumentumok beszerzésére a legter.hu szolgáltatót javasoljuk: https://legter.hu/tudastar/eseti-legter-tudastar/
 • Amennyiben a birtokukban van az eseti légtér engedélyről szóló határozat, akkor azt a repülés megkezdése előtt minimum 3 nappal egy külön nyomtatványon be kell jelenteni az ITM részére is e-mailben – [email protected]. Az e-mailhez csatolni kell az eseti légtér kijelölésről szóló határozatot és a felelősség biztosításról szóló igazolást!
 • Amennyiben a birtokukban van az eseti légtér engedély (és az ATS központ által aktiválva van a légtér a felszállás előtt), akkor felszállás előtt a Mydronespace applikációval ellenőrizni kell, hogy az adott helyszínen engedélyezett-e a repülés.
 • A repülés során szigorúan tilos személyekről, azok lakásáról, ingatlanjáról felvételt készíteni a hozzájárulásuk nélkül! Ha jogsértés valósul meg, az alap esetben szabálysértés, minősített esetben (illegális megfigyelés) bűncselekmény a hatályos jogszabály szerint.
 • Természetesen a fentebb írott általános feltételeknek is teljesülnie kell: elvégzett pilóta képzés+vizsga, drón regisztráció, felelősség biztosítás, pilóta regisztráció!